On vähän taas päivittelyt jääny vähälle, kun on ollu sen verran paljon huolta ja murhetta meidän tiellä.

Viime viikon sunnuntaina käytiin äitin kans Sissiä katsomassa, kun äiti oli täällä viikonlopun. Minä ratsastin ja kaikki meni aika hyvin, joskin Sissilä oli aivan liikaa virtaa kun oli pari päivää ollut vapaalla. Kari kävi kans selässä jumppaamassa asioita vähän pidemmälle. Päivän harjoituksina oli mm. etuosan väistöt. Ratsastus meni siis ihan ok, ja jätettiin Sissi sitten talliin, kun se oli aivan umpihikinen. Se jäi vähän hillumaan sinne, kun ei ollut muita hevosia tallissa.

Ilmeisesti se oli sitten siinä riehuessaan satuttanut itsensä, kun maanantaina tultiin tuomaan Sissin kengät kengitystä varten tallille, huomasin, että Sissin oikea silmä oli lähes kiinni, vuoti ja rähmi melkoisesti. Katsoin silmää ja verkkokalvon pinnassa näkyi selkeästi iso haava. Soitin Karkkilan kaupungin eläinlääkärille, joka lupasi tulla katsomaan silmää muutaman tunnin sisään. Mun oli tässä vaiheessa pakko lähteä viemään äiti lentokentälle ja jatkaa sieltä itse töihin.

Ell soitti mulle tallilta, silmässä oli kuulemma iso, 1cm*1cm haava ja kaksi pienempää. Sissi oli saanut kipulääkkeen ja lääkäri määräsi Polysporin-antibioottitipat 2 tippaa 3xpäivässä sekä Atropine-tipan 1-3xpäivässä että mustuainen pysyisi laajentuneena. Finadyneä tiistaista eteenpäin kipuun.

Kengityskin sattui samalle päivälle ell-käynnin kanssa, sitäkään en päässyt näkemään mutta Kari kertoi sen sujuneen hyvin. Kahdesti oli joutunut väistättämään Sissin käytävällä kun oli alkanut vähän nykimään jalkoja, mutta oli uskonut sillä ja antanut kengittää hyvin (josta minä olin positiivisesti yllättynyt).

Menin tiistaina taas tallille katsomaan silmää, jossa nyt näkyi harmaita viivoja silmämunan sisällä syvemmällä. Sissi vaikutti muuten normaalilta. Ratsastinkin Sissillä, se oli ihan loistava ratsastaa! Ihanan rauhallinen ja toimiva, herkkä. Aivan upea.

Keskiviikkona ratsastin myös, Kari käväisi vaan mutkan maneesissa ja jäin Sissin kanssa kahdestaan maneesiin. Kaikki meni hyvin, tehtiin edellispäivänä aloitettua ravin kokoamista, oli kivaa ja Sissi oli hyvä. Silmä näytti muuten paremmalta, mutta harmaat viivat olivat näkyvissä.

Torstaina menin sitten taas aamusella tallille, kun ell tuli tarkistamaan silmän. Sissi piti silmää auki normaalisti, mutta harmaita viivoja ihmeteltiin yhdessä. Ell oli soittanut tutulle hevossairauksien erikoiseläinlääkärille, joka oli sanonut, että harmaat viivat on fibriinijuosteita, jotka kertoo siitä, että silmässä on ollut syvemmällä tulehdus. Verkkokalvolla olleet haavat oli sentään parantuneet. Sissille jatkettiin edelleen Polysporin-tippoja ja Finadyneä.

Lauantaina silmä oli taas vähän enemmän kiinni, kuin torstaina, joten ell:n ohjeen mukaan soitin päivystävälle. Häneltä sain ohjeeksi, että jatkaa edelleen Finadyneä, vaikka se oli aiemman ohjeen mukaan pitänyt lopettaa perjantaina. Muuten silmä näytti paremmalta, fibriinijuosteet olivat hävinneet eikä silmä rähminyt tai vuotanut sen enempää kuin tervekään silmä. Soitin Karille, että jatkavat kipulääkettä siihen asti, kun ell tulee taas viimeistään tiistaina käymään.

Aika vakavasta vammasta siis on kyse, niinkuin silmävammat aina ovat. Mutta tämä oli sen verran iso ja tuo syvällä ollut tulehdus tekevät siitä entistä pahemman, eli hoitoa ja seurantaa vaatii varmaan vielä jonkin aikaa.

Nämä hevosten ell-jutut näyttää tulevan "ryppäissä", koska Sissin emällä Halilla oli Sissin silmävammaa edeltävänä torstaina ummetusähky, johon jouduin myös kutsumaan ell:n, ja just kun siitä oli selvitty, oli Sissi satuttanut silmänsä. Eli alle 2vk:n sisällä ainakin 4 eläinlääkärikäyntiä... täytyy vaan toivoa, että molemmat selviäis noista jutuista kunnolla, eikä enää tulis mitään uutta.

Helppo, hauska ja halpa harrastus... ;)