Pitää oikein kalenterista katsoa, mitä kaikkea on ehditty tällä viikolla jo treenata.

Maanantain treenit piti sisällään maasta työskentelyä tallissa ja maneesissa sekä selästä perusasioiden jumppaamista. Ennen maneesiin menoa Kari treenasi takajalkojen nostoa tallissa köyden avulla. Minä pidin Sissiä kiinni, Kari nosti vuorotellen molempia takasia köyden avulla kengitysasentoon, ja tässäkin käytettiin paine-paineen poisto -menetelmää. Eli niin kauan kuin Sissi nyki/potki takasilla, köysi pysyi jalassa ja välittömästi kun Sissi antoi jalan rennoksi, paine pois ja jalka alas. Sissi hoksasi pian mistä on kyse. Etuset se nostaa hienosti, kun koputtaa pienesti sormenpäällä polveen. Jalkojen kans tehtiin myös sitä, että jalkaa "veivataan" laajentaen sitä aluetta, missä jalka on vielä rentona. Kengittäessä kun usein ongelma on se, että hevonen ei ole tottunut siihen, että jalka vedetään sivulle/taakse, ja siitä alkaa taistelu. Pyörittäminen on pehmeä, hevoselle ei-niin-ahdistava keino laajentaa tuota rentoa aluetta.

Sitten mentiin maneesiin, Kari juoksutti Sissiä ensin ympyrätarhassa, sai työskennellä hyvän aikaa ennen kuin Sissi lakkasi testaamasta, mitä tapahtuu, jos lähtee karkuun eikä jää ihmisen luo. Lopulta Sissi totesi, että helpommalla pääsee, kun jää Karin viereen. Kari jumppasi Sissiä selästä, yhden ohjan pysähdyksiä ja takaosan väistämistä. Sitten minä menin selkään ja tein samoja harjoituksia. Sissi alkaa kivasti pehmenemään suusta.

Tiistaina kun hain Sissiä tarhasta, se päättikin lähteä karkuun. Pistin sen juoksemaan kahdesti, jonka jälkeen se jäi paikalleen seisomaan ja sen sai ottaa kiinni. Testaa kyllä joka käänteessä kumpi on johtaja... Tiistain ohjelmassa oli taas alkuun käytävällä rauhassa seisomisen opettelua, siis jos Sissi otti ylimääräisiä askelia ilman lupaa, se joutui väistämään takaosaa ja peruuttamaan (se oli siis vain köyden päässä, ei ketjuissa). Pari kertaa jouduin pyörittämään ympäri, jonka jälkeen se malttoi seistä nätisti.

Mentiin maneesiin pyörötarhaan. Kari juoksutti Sissiä, se toimi huomattavasti paremmin kuin maanantaina. Kari nousi selkään ja alkoi työstää "woou"-komentoa Sissin kanssa. Se siis tarkoittaa pysähdystä ja vähintään kahden askeleen peruutusta. Sissi testasi siinäkin, onko pakko tehdä. Lopulta se alkoi toimia jotenkuten. Peruutus oli vielä vähän hakusessa. Minä menin sitten selkään ja tein samoja harjoituksia. Sissi kyllä kuuntelee melko hyvin painoapuja, peruuttaminen on tosi helppoa (minun mittapuulla), ohja saa olla käytännössä ihan löysällä, ainoastaan välillä piti hiukan auttaa sieltäkin. Tehtiin myös yhden ohjan pysähdyksiä ja takaosan väistöjä. Sitten menin loppukäyntejä muualla maneesissa ja ratsastin Sissin tallin pihaan asti. Tallissa tehtiin vielä jalkojen nostelua, nuijallakin sai jo naputella kavioihin. Sissi pääsi heinille karsinaan pienen parturoinnin kautta ja kuivattelemaan hikeä loimen kanssa.

Keskiviikkona tarhasta hakiessa oli sama homma, Sissi lähti karkuun minut nähdessään. Ajoin sen liikkeelle taas kahdesti, jonka jälkeen se jäi nurkkaan seisomaan. Väisti vielä hienosti takaosalla ja käänsi rintamasuunnan minua päin, kun menin hakemaan sen. Ei kiukutellut edes heinien päältä ollenkaan, joka on jo tosi iso muutos entiseen, ruokien päältä todella vihaiseen Sissiin. Kysyin eilen Karilta, ei kuulemma ole ollut mitään ongelmia ruokkimisen kanssa. Niin pienestä se on kiinni... kuka on pomo.

Harjasin Sissin käytävällä, taas niin, että se oli vaan narun päässä. Kahdesti se piti laittaa väistämään, sen jälkeen paikallaan seisominen olikin mukavaa. Kari tulikin talliin, laittoi Sissille satulan, minä pistin Sissin omat suojat (tarpeeksi pienet sille ), sitten mentiin maneesiin.

Minä juoksutin Sissiä pyöröaitauksessa. Tuo on kyllä hyvä keino nuoren kanssa, saa vähän purkaa ylimääräistä energiaa ennen kuin mennään selkään ja itse saa hevosen paremmin kuulolle. Ensin se harhautui kaksi kertaa tutkimaan muita juttuja, eikä lähtenyt seuraamaan minua kun olin pysäyttänyt sen, mutta sen jälkeen se lähti seuraamaan ja pysyi kiinni minussa. Kari juoksutti myös vähän, jonka jälkeen minä menin selkään. Tehtiin taas wou-pysähdys/peruutuksia, ja kun Sissi ei ollut ihan kuulolla, Kari kävi välissä jumppailemassa Sissiä selästä. Sitten minä menin takas. Tehtiin takaosan väistöjä, peruutuksia ja yhden ohjan pysähdyksiä pyöröaitauksessa, jonka jälkeen mentiin muualle maneesiin.

Jatkettiin ympyrällä, kokeiltiin ravia ensimmäisen kerran Karin luona. Tein ravista yhden ohjan pysähdyksiä, mentiin vaan muutama kierros molempiin suuntiin. Sitten alettiin harjoitella etuosan väistöä seinää apuna käyttäen. Ratsastin käynnissä 45 asteen kulmassa seinään nähden, pieni peruutus, sitten ulkopohje kiinni, tuleva sisäpohje auki, vartalon kääntö sisälle päin ja ohjilla ohjaus haluttuun suuntaan. Aluksi Sissi oli vähän ihmeissään, mutta alkoi toimia ihan oikein molempiin suuntiin. Sitten kävelin vielä loppukäyntejä maneesia ympäri. Harjoiteltiin vielä selkäännousua, kun siinä Sissi vielä yrittää välillä pyöriä vähän. Kari näytti myös miten hevosen saa haluamaan pysyä paikallaan. Kun Sissi lähti pyörimään, Kari väistätti sitä vielä lisää. Lopulta Sissi taas huomasi, että helpompi vaihtoehto on vaan seisoa paikallaan.

Talliin päästyä Sissi sai loimen niskaan ja harjoiteltiin vielä vähän jalkojen nostoa. Kari piti kiinni ja minä nostelin ja pyöritin kaikki jalat 2 kertaa läpi ja koputtelin nuijalla kavioita. Vähän se kokeilee vieläkin, onko jalka pakko antaa, mutta kun vaan jaksaa tehdä paljon toistoja, niin jospa se siitä... Sissi pääsi taas päiväheinille karsinaan kuivattelemaan hikeä pois. On tuo vaan niin kivaa ja palkitsevaa, kun pääsee näkemään ammattilaisen työskentelyä ja vielä opettelemaan itse samoja juttuja :)